Wierook, spiesen en haken

September 03, 2021  •  Leave a Comment

Thaipusam, Kuala Lumpur Na een warme douche en een stevig ontbijt gaan we op pad richting treinstation na wat zoeken hebben we de kaartjes in de pocket het feest kan beginnen. De eerste twee treinritten zijn erg rustig er zitten niet veel mensen in de trein, we vragen ons af of we wel in de goede trein zitten er komen toch 1 miljoen Hindoes?
Bij het laatste treintje richting Batu Caves schrikken we toch wel even, wat een mensenmassa, moeten die allemaal in die laatste trein? Na een wachttijd van een uur zijn wij aan de beurt we persen ons in de overvolle trein waar zijn we aan begonnen.

Na een rit van 20 minuten in de overvolle trein komen we aan op het terrein van de Buta Caves. Wat we daar zien overtreft al onze dromen zoiets hebben we nog nooit gezien. Honderden gelovigen lopen richting de trap van de caves ze dragen kavadis op hun hoofd en schouders. Een kavadi is een groot juk met afbeeldingen van hindoe goden, twee potten melk en veel pauwenveren erop.
Weer anderen hebben haken door hun rug of borst waar citrusvruchten en sieraden aan hangen. We kijken onze ogen uit en zoeken een plekje waar we alles goed kunnen zien, het is ontzettend warm en we hebben medelijden met de gelovigen wat zal dit een pijn veroorzaken.

In de Batu Caves in Kuala Lumpur wordt jaarlijks het beroemde Thaipusam-feest gehouden. Dit feest wordt bezocht door zo'n 800.000 toegewijden (devoten) en bezoekers. De mensen komen overal vandaan. Zelfs vanuit India en Singapore.

Het is een feest, waarbij de toegewijden (devotees) zichzelf kastijden door haken of

speren in/door hun lichaam te steken. Ze bewegen zich voort met een metalen

constructie (karvadi) om zich heen. Zodoende probeert men de goden een gunst

af te dwingen. Het feest vind plaats met volle maan in de 10e maand van de Hindoe kalender. Het is moeilijk om een taxi te nemen tijdens dit feest vanwege de enorme drukte. Er rijd tijdens dit festival een extra trein richting de Batu caves hou er rekening mee dat het ontzettend druk is in dit treintje. Het feest begint vroeg in de ochtend en gaat tot middernacht door. Hou je van een extreem festival, bezoek dan zeker een keer dit kleurrijke Hindoe feest je zal het niet snel vergeten.


 

 


Comments

No comments posted.
Loading...