Mahalaxmi Dhobi Ghat Mumbay

March 28, 2021  •  Leave a Comment

In een van de sloppenwijken van Mumbay ligt een wasserij waar meer dan 5000 mensen werken aan alle wasgoed die vanuit heel Mumbay wordt aangeleverd. Van hotels tot overheid, tot particulieren. Alles wordt hier netjes gewassen en gesorteerd. De wasserij ligt pal naast treinstation Mahalaxmi, in het oude deel van Bombay. Het is een waar dorp van betonnen bakken, waarin jongens en mannen staan te schrobben, wringen, drogen, strijken en vouwen. De meest in het oog lopende handeling is het schoon slaan van kledingstukken op schuine blokken beton in het midden van de bak. Heel’ Bombay laat hier zijn was doen. Dat wil zeggen hotels, ziekenhuizen en nogal wat particulieren die het zich kunnen veroorloven. Elke dag wordt een onvoorstelbare hoeveelheid wasgoed opgehaald in de hele stad, gesorteerd, gewassen, opnieuw gesorteerd en teruggebracht volgens een ingenieus logistiek systeem waarvan alleen de dhobi’s, de wasmannen-van-vader-op-zoon, de geheimen kennen. Tienduizend mensen werken hier. Bombay is een werkstad die migranten uit heel India aantrekt, de dhobi ghat doet dit ook. De wassers komen uit vele Indiase deelstaten. Er zijn zowel hindoes als moslims. Het is voor toeristen niet toegestaan om de wasplaats te bezoeken maar tegen een kleine vergoeding krijg je een leuke rondleiding en heb je een indruk wat een geweldige en zeer bijzondere plek dit is.


SONY DSC   


Comments

No comments posted.
Loading...